+31 (0)6 48 15 05 63 info@cvt-co.nl

Zijn anti-pest programma’s effectief?

“Sommige kinderen zijn na een anti-pestprogramma slechter af” 

Als ouder, onderwijsprofessional, trainer, coach, therapeut, als trainers Omgaan met Pesten, schrik je toch behoorlijk als je dit leest. Het zal je kind maar zijn. Het zal je leerling maar zijn.

Wat is er nu precies aan de hand?

Zijn kinderen na een anti-pestprogramma slechter af? Tessa Kaufman heeft onderzoek gedaan naar één anti-pestprogramma. Een doorlopend en schoolbreed programma. Uit eerder onderzoek blijkt dat anti-pestprogramma’s in positieve zin kunnen bijdragen aan de groepssfeer in klassen en op scholen. Uit dit recente onderzoek blijkt echter dat 20% van de slachtoffers na inzet van dit specifieke programma nog steeds gepest wordt. Hierdoor zijn deze kinderen emotioneel slechter af dan voor het programma. 1 op de 5, het zal je kind maar zijn, het zal je leerling maar zijn.

Geldt dit dan voor alle anti-pestprogramma’s? 

Nee, zeker niet! Het onderzochte programma richt zich vooral op de groep. Een programma dat wel specifieke aandacht heeft voor individuele slachtoffers (en buitenstaanders), en met name de kinderen die het meeste lijden onder het pesten, kan voorkomen dat kinderen later slechter af zijn. In zowel onze Sta Sterk training als in ons antipestprogramma Sta Sterk op School werken wij als trainers vooral met deze groep. Zowel het antipestprogramma, als de buitenschoolse training, zijn dus een aanvulling op een schoolbreed programma.

Is er ook een trainer Omgaan met Pesten bij ons in de buurt?

Ciska Vriesema van CVT & Co is aangesloten bij de stichting omgaan met pesten (OMP) en gecertificeerd OMP-trainer. Daarnaast is zij ook PRIMA-begeleider, een methodiek die na onderzoek bij de 4 meest effectieve  anti-pestmethodieken in Nederland behoort.

Wat kunnen scholen doen?

Uit het onderzoek van Kaufman bleek ook dat monitoring belangrijk is, er ook gemonitord wordt, maar dat er nog te weinig actie volgt op de resultaten.

In de  opleiding tot anti-pestcoördinator is monitoring één van de speerpunten en hebben wij je laten zien hoe je hier richting aan geeft in je sociaal veiligheidsbeleid. Wil je jouw kennis opfrissen en verdiepen? Volg dan de verdiepingsdag op woensdag 18 maart. Kijk voor meer informatie en overige opleidingen op www.omgaanmetpesten.nl

Training in de buurt:

In aanloop op de week tegen pesten, organiseert CVT & Co de training “Pesten, signaleren en handelen” voor onderwijsprofessionals.

 

Datum: vrijdag 18 september 2020

Locatie: Vang 5 te Halsteren

Tijd: 9.30-16.00 uur

 

Klik hier voor meer informatie