+31 (0)6 48 15 05 63 info@cvt-co.nl

Sta STERK

 

Moeder Annemieke over haar ervaring met de StaSterk training

Sta STERK

Pesten de Baas! 
Maak je je zorgen omdat je kind wordt gepest, minder weerbaar is of erg onzeker? Heel begrijpelijk in zo’n situatie. Immers, alle ouders willen toch graag een blij en vrolijk kind wat vriendjes heeft en met voldoende zelfvertrouwen door het leven gaat? Een oplossing zou kunnen zijn dat je kind de StaSTERK training gaat volgen.

In de StaSTERK training leren kinderen STERK te reageren op gedrag waar zij last van hebben. Zoals: vervelende opmerkingen, duwen, spullen afpakken, buitensluiten, uitschelden, roddelen, etc. Door STERK te reageren waarschuw je de ander dat deze moet stoppen. Je geeft hiermee een grens aan wat je nog wel en niet meer leuk vindt. Een duidelijke grens stellen zorgt ervoor dat de ander rekening met je gaat houden.

Over de trainer
Ciska Vriesema van CVT & Co is aangesloten bij de Stichting Omgaan met Pesten (OMP) en heeft als trainer de volgende licenties: StaSterk – STERKE Start – projecten op Maat en Faalangst.

Voor wie?
De StaSTERK training is bedoeld voor kinderen tussen 8-12 jaar. Deze kinderen zijn minder weerbaar en onvoldoende in staat hun grens (tijdig) aan te geven of hebben last van pesten. Met name kinderen die zich vaak onzeker voelen, snel boos of driftig zijn, zich clownesk gedragen, moeite hebben met vriendjes maken, verlegen zijn of gewoon niet lekker in hun vel zitten, zullen veel baat hebben bij deze training. 

Opzet training

Het probleem bij pesten is dat je vaak wel weet wat je zou moeten doen, maar dit gewoon niet lukt omdat je de kans niet krijgt om dat in ‘het echt’ te oefenen. Daarom doen we dat in de training. Om de week krijg je StaSterk training op de praktijk. De andere week krijg je buiten bij Fort de Roovere een bootcamptraining van Mitchell van Egeraat, bootcamptrainer. Zo oefenen de deelnemers op speelse en sportieve wijze hun nieuwe vaardigheden 
 

De STA STERKtraining bestaat uit 10 lessen van 75 minuten op de praktijk + 8 bootcamp lessen + 2 ouderavonden. Voorafgaand aan de training vindt een intakegesprek plaats. De laatste les wordt feestelijk afgesloten waarbij ouders en geïnteresseerden uitgenodigd worden zodat de kinderen kunnen laten zien wat ze geleerd hebben. Indien gewenst is er een mogelijkheid tot het volgen van follow-up-lessen.

Inhoud training
In de training wordt stapsgewijs gewerkt aan 5 aandachtsgebieden:

  1. STERKE lichaamstaal: houding, stemgebruik, ruimte innemen
  2. Assertiviteit: STERK opkomen voor jezelf + rekening houden met de ander
  3. Coping: manier om met problematische situaties om te gaan
  4. Sociale informatieverwerking: goed inschatten van sociale situaties
  5. Sociale vaardigheden: meedoen, vrienden maken, samenwerken

Resultaat 
Aan het eind van de StaSTERK training kunnen de deelnemers op een sterkere manier voor zichzelf opkomen in onaangename en lastige situaties. Door middel van praktische handvatten hebben zij geleerd sociaal weerbaar te reageren op gedrag waar zij last van hebben. Je kind zal zich meer ontspannen voelen en meer zelfvertrouwen hebben en daardoor lekkerder in zijn vel zitten. Hierdoor hebben ze ook minder last van pesten. We horen kinderen wel eens zeggen:

“Ze pesten me soms nog wel, maar het raakt
me nu niet meer”.

Kenmerk voor de training is dat deze heel praktisch is: alles draait om OEFENEN, ERVAREN en DOEN en daarom werkt de StaSTERK methode.

Hoe groot is de groep?
We vinden het belangrijk dat kinderen zich veilig en op hun gemak voelen waarbij voldoende tijd is voor persoonlijke aandacht. Daarom werken we met kleine groepen van max. 8 kinderen.

Individuele training
Het is ook mogelijk om te kiezen voor individuele training. In dat geval wordt een programma op maat ontwikkeld, gericht op de leerwens van de deelnemer. Individuele trainingen kunnen ieder moment starten.

Er wordt oa gewerkt met de RET- methode

Individuele training
Het is ook mogelijk om te kiezen voor individuele training. In dat geval wordt een programma op maat ontwikkeld, gericht op de leerwens van de deelnemer. Individuele trainingen kunnen ieder moment starten.

 

Nadere informatie
Duur:
– 10 groepslessen StaSterk van 75 minuten
– 10 bootcamptrainingen van 75 minuten
– Ouderondersteuning en training
Deelnemers: 4 – 8 personen
Leeftijd: 8 – 12 jaar
Tarief: Deze training wordt vergoed vanuit de jeugdwet

Kijk op de agenda wanneer de volgende training start