Wanneer heeft mijn kind een weerbaarheidstraining nodig?
Soms zie je dat je kind moeite heeft om voor zichzelf op te komen, het laat over zich heen lopen, durft geen nee te zeggen, keuzes te maken of mening te geven. Het heeft daarin te weinig zelfvertrouwen en laat dan veel van de ander afhangen. Als ouder maak je je natuurlijk zorgen, je wil je kind helpen sterker te maken want je bent er niet altijd bij en wat als het straks ouder is….? Straks wordt het gepest of komt je kind onder invloed te staan van vrienden die niet het beste met je kind voor hebben! Mensen om je heen adviseren je je kind een weerbaarheidstraining te laten volgen. Maar wat is dit eigenlijk? En heeft jouw kind dit nodig? Lees ook wat jezelf kan doen om je kind te helpen z’n weerbaarheid te vergroten.
Wat is een weerbaarheidstraining?
Dit is een training speciaal voor kinderen die moeite hebben om voor zichzelf op te komen. Ze weten niet hoe ze hun grenzen aan kunnen geven of doen dit niet handig waardoor ze soms in situaties belanden waar ze liever niet willen zijn. Ook durven ze vaak geen hulp te vragen als ze dit wel nodig hebben. Een weerbaarheidstraining richt zich op het vergroten van de vaardigheden van je kind. Je kind leert hoe het kan reageren op gedrag van anderen. Dit kan individueel, in duo of in een klein veilig groepje met leeftijdsgenoten. Hoe kan je kind bijvoorbeeld reageren als het gepest wordt of als er iets gebeurd wat het niet leuk vindt? Je kind leert voor zichzelf op te komen met respect voor de ander. Ze leren welke woorden ze kunnen gebruiken, maar er is ook aandacht voor de houding van je kind, het stemgebruik en het maken van oogcontact. Een weerbaarheidstraining wordt ook wel assertiviteitstraining genoemd. Het heeft weliswaar overlap met een SoVa-training, die zich meer richt op algemene sociale vaardigheden, maar in een weerbaarheidstraining leer je door te OEFENEN, DOEN en te ERVAREN in een veilige omgeving zodat je kind in het echt, het geleerde eerder durft toe te passen.
Wanneer is een weerbaarheidstraining nodig?
Als je kind moeite heeft om voor zichzelf op te komen en hier zelf ook echt last van heeft, dan kan een weerbaarheidstraining zinvol zijn. Veel kinderen die onvoldoende weerbaar zijn, hebben weinig zelfvertrouwen, zijn onzeker en creëren (faal)angst. Deze kinderen hebben meer moeite met het maken van contacten en hebben vaak minder vrienden. Dat kan hun sociaal-emotionele ontwikkeling belemmeren. Ze kunnen er boos en verdrietig van worden. Ook als je kind gepest wordt dan heeft dit invloed op z’n zelfvertrouwen en dan kan een weerbaarheidstraining helpen. In een weerbaarheidstraining leert je kind om in een veilige situatie te oefenen met nieuwe vaardigheden. Naast een weerbaarheidstraining is het altijd belangrijk dat jij als ouder ook weet wat je kan doen om de weerbaarheid van je kind te vergroten.
9 Tips om je kind weerbaar(der) te maken
1. Ken jezelf
Leer je kind zichzelf te kennen, wat kan het goed, wat vindt het lastig? Inzicht in jezelf vergroot het zelfvertrouwen en helpt je te herkennen hoe je reageert in situaties.
2. Van wie is het probleem?
Laat je kind zoveel mogelijk zelf nadenken en oplossen, dit geeft je kind een trots gevoel en zorgt voor zelfvertrouwen.
3. STERK staan
Oefen met je kind op een sterke lichaamshouding. Vraag wat is het effect? Op jezelf en die van de ander?
4. Grenzen
Oefen in grenzen stellen gewoon door op je kind af te lopen en duidelijk stop moet zeggen. Doe het zelf ook eens lekker fout. Praat erover wanneer het belangrijk is dat je grens stelt.
5. Inzicht in eigen gevoelens
Benoem gevoelens en stel vragen, zoals: ‘Hoe vond je het toen je looser werd genoemd?’ en ‘Hoe voelde je je toen?’. Daarna kun je naar een oplossing gaan: ‘Wat zou je kunnen zeggen/doen wat helpt?’.
6. Corrigeer op gedrag en niet op persoon
Dus niet” doe niet zo irritant” maar “Ik vind het niet fijn dat je door me heen praat”. Op die manier luistert je kind sneller en denkt positiever over zichzelf.
7. Mening en keuzes maken
Vraag je kind regelmatig keuzes te maken of zijn mening te geven. Wat wil je? Ranja of thee? of “wat vind jij “ mag iemand je zomaar aanraken? waarom wel/niet?” Op die manier leert het spelenderwijs zijn grens aangeven en bewust wat het wel en niet prettig vindt.
8. Wat-als oefening
Oefen met je kind lastige situaties door het ‘wat-als’-spelletje: ‘Wat als Tom naar je toe komt en vraagt om te voetballen en je hebt geen zin?’ bespreek wat je kind zou doen en welk effect dit heeft op de ander.
9. Geef complimenten
Heeft je kind een situatie handig opgelost, geef dan een persoonlijk compliment. Bijvoorbeeld: ‘Knap van je dat je zo duidelijk nee durfde te zeggen’. Dit helpt je kind om het vaker te doen. Kijk voor meer tips bij complimenten.
Toch een weerbaarheidstraining?
Wil je graag je kind laten deelnemen aan een weerbaarheidstraining? Neem dan contact op. Samen kunnen we dan bekijken hoe je kind het beste geholpen kan worden en welk traject het meest past bij je kind.
Over CVT & Co
Ciska Vriesema van CVT & Co is gedragstrainer en gespecialiseerd op omgaan met agressie, pesten, faalangst en het vergroten van zelfvertrouwen en weerbaarheid. Ciska geeft al jaren weerbaarheidstrainingen aan kinderen in verschillende leeftijden en weet dus precies wanneer een training zinvol is en wanneer niet.
CVT & Co maakt deel uit van multidisciplinair centrum Vang en is gecontracteerd jeugdzorgaanbieder voor de regio West-Brabant-West. Dit betekent dat de ondersteuning voor je kind vergoed wordt vanuit de jeugdwet.