+31 (0)6 48 15 05 63 info@cvt-co.nl

Onderzoek

Onderzoek: Wat werkt tegen pesten?

Pesten op school is een groot probleem. Veel scholen gebruiken antipestprogramma’s om pesten tegen te gaan, maar over de effectiviteit hiervan bestaat nog grote onduidelijkheid. Vanaf schooljaar 2015/2016 onderzoeken vooraanstaande wetenschappers de vraag in hoeverre antipestprogramma’s effectief zijn. De onderzoekers werken daarbij samen met 10 aanbieders van antipestprogramma’s en met scholen die deze programma’s gebruiken.

In die periode zullen tien veelbelovende antipestprogramma’s nader worden onderzocht op hun effectiviteit. De onderzoekers willen ten minste 250 scholen, die nog niet met een van de tien antipestprogramma’s werken, betrekken bij het onderzoek. Het onderzoek bestaat uit het monitoren van pesten op school en uit het invoeren van een antipestprogramma.
 

Waarom dit onderzoek?

 
Per 1 augustus is de wet ‘sociale veiligheid op school’ ingegaan.
Bewijs voor effectiviteit is belangrijk, want ieder kind is gebaat bij de meest effectieve aanpak van pesten in zijn of haar klas. Daarom start vanaf het nieuwe schooljaar een groot onderzoek “Wat werkt tegen Pesten”, zodat scholen na afloop van het onderzoek kunnen kiezen voor een goede aanpak tegen pesten. 
 

De voordelen van deelname aan het onderzoek

 

Als je school meewerkt aan het onderzoek levert dit een paar concrete voordelen op:
  • Je kiest zelf het antipestprogramma dat goed bij de visie van de school past.
  • Je voldoet aan de wettelijk vereiste monitoring van pesten op uw school. Deze monitoring voldoet aan de eisen voor een leerlingvolgsysteem op dit gebied.
  • Je draagt bij aan het zoeken naar oplossingen tegen pesten.
  • Je mag gebruikmaken van het beeldmerk ‘Wat werkt tegen pesten?’. Zo laat je zien dat je school bijdraagt aan het zoeken naar oplossingen tegen pesten. Je kunt het beeldmerk op de website plaatsen of in nieuwsbrieven gebruiken. Ook ontvangt je stickers die je bijvoorbeeld bij de hoofdingang van de school kunt plakken.

Daarnaast ontvangt de school 800,00 euro subsidie wanneer je je voor 1 juni aanmeldt!

 
Ciska Vriesema heeft als trainer/begeleider de licenties van 3 van de 10 programma’s die meedoen aan het onderzoek.
 

 

Je ontvangt deze programma’s tegen een sterk gereduceerd tarief van 60 %, omdat ik het ook belangrijk vind dat de effectiviteit van de methodes wordt vastgesteld, investeer ik ook! Deelnemende scholen kiezen zelf met welk veelbelovend programma tegen pesten zij zullen gaan werken. Ik denk graag mee welk programma het beste past bij de visie van je eigen school.

Interesse? Neem contact op!

 

Facebook